Před spaním si dopřávejte jídlo, po kterém budete skvěle spát, protože se vám ráno bude skvěle vstávat!

Vaše tělo bude přes noc věnovat energii na vaší duševní a fyzickou regeneraci místo toho, aby se zaměřovalo na trávení těžkého jídla. Spánek je nejúčinnější způsob, jak každý den obnovit zdraví vaší mysli i těla.

Rozhoduje o:

  • Našich kognitivních funkcích. 
  • Kvalitě a rychlosti našeho rozhodování. 
  • Soustředění, kreativitě a naší emoční stabilitě. 
  • Našem fyzickém výkonu. 
  • Regeneraci po sportovním výkonu. 
  • Kvalitě našeho imunitního systému. 
  • Novotvorbě nervového a hormonálního systému. 
  • Chuti k jídlu. 

„Dopřát si jednu noc kvalitního spánku, ustálí vaše emoční reakce, pomůže k lepšímu rozhodnutí ve vašem životě a sníží se chutě na potraviny typu junk food“.

Jaké jídlo je vhodné jíst večer?

  1. Zeleninu na všechny možné způsoby!
  2. Bílkoviny jako jsou ryby, mořské plody, lehčí druhy masa, vejce, sýry a nebo kvallitní rostlinné alternativy bílkovin. 
  3. Přílohy jako je celozrnná rýže, brambory ve slupce, jáhly, quinoa, méně nadýmavé luštěniny, celozrnné obiloviny a ostatní druhy konzumovat večer přiměřeně a to podle svého energetického výdeje a dobou, kdy jdete spát. 
  4. Kvalitní rostlinné tuky

Váš spánek se velmi rychle začne zlepšovat. Souvisí samozřejmě i s nadváhou a jestli vás trápí, tak na ni co nejrychleji začněte pracovat. Nezáleží na dokonalé hmotnosti, ale lepším pocitu v těle, když uleháte do postele. To se pak může soustředit na obnovení vašich funkcí namísto problémů z dechem a ztučnělými orgány. Napište mi a já vám rychle pomůžu k lepšímu pocitu. 

Tip pro ideální nápoj ↓

Čaj z meduňky lékařské. Často se v přípravcích objevuje výtažek z meduňky lékařské, který může napomoci kvalitnějšímu spánku. Jako lék se využívala meduňka již ve středověku. Listy a nať meduňky obsahují mnoho prospěšných látek jako jsou enzymy, hořčiny, silice, flavonoidy a minerály. Chrání před stresem, zklidňuje nás a napomáhá rychlejšímu usínání.  

 

Tip na lehkou večeři v podobě cuketové enchiladas ↓

Suroviny pro dvě osoby:

  • 2 velké cukety
  • olivový olej
  • rajčatový protlak 1 ks
  • nastrouhaný sýr

Na směs:

  • jedno větší kuřecí prso (vegetariánská varianta je vhodná se sýrem)
  • koriandr nasekaný na jemno
  • 1 stroužek česneku a 1 ks cibule
  • pepř, oregano, drcený kmín, mletá paprika, sůl, olivový olej

Postup:

Cuketu nakrájíme podélně na dlouhé plátky. Osolíme, opepříme a grilujeme z obou stran 2 minuty na olivovém oleji. Do hlubokého talíře si připravte směs kuřecího masa nakrájeného na nudličky, koření, lžíci olivového oleje, cibuli na jemno nakrájenou a stejně tak česnek. Vše promícháme a přidáme směs do cuket. Vzniknou z toho cuketové rolky, které uzamkneme párátkem. Do pečící mísy rozprostřeme rajčatový protlak s trochou soli, vysázíme jednotlivé rolky, zalijeme trochou protlaku a posypeme strouhaným sýrem. Mísu uzavřete alobalem a pečte asi 30 minut na 190 stupňů. Na závěr posypeme hotový pokrm čerstvým koriandrem.

Přeji Vám dobrou chuť a báječné spaní. Kristýna 

#hrapodlekristyny