Srpen je zvláštní měsíc. Léto je na svém vrcholu, můžeme čerpat spoustu energie z přírody, zralého letního sluníčka, ještě dlouhého denního světla, často i z možností dopřát si dovolenou, užít si s dětmi volna, vystoupit z pracovního koloběhu. Zároveň se nám ale „prázdniny“ nenápadně lámou a překračují směrem k září. My dospělí se sice nevracíme do školních lavic, ale blížící se podzim se pomaličku ozývá i nám, s výhledem většího pracovního nasazení a menší bezstarostnosti. Možná jsme i snadněji a častěji sportovali, užívali si křupavých zeleninových salátů, nabíjeli si již proslulý vitamín D díky slunečním paprskům… a všechno se zdálo trochu lehčí.

Mám pro vás pár důvodů, proč se nad svým harmonogramem zamyslet 🙂

Samodisciplína a efektivní time management mohou mít mnoho pozitivních vlivů na životní styl. Zde je pět hlavních benefitů, které můžete zaznamenat, když se zaměříte na zlepšení svého time managementu před nástupem září:

  • Méně stresu

Dobrý time management umožňuje lidem plánovat svůj čas efektivněji a vyhnout se nedostatku času na důležité úkoly. To může snížit pocit spěchu a stresu spojeného s nedokončenými pracovními povinnostmi nebo osobními záležitostmi.

  • Vyšší produktivita

Organizace a plánování pomáhají zvýšit produktivitu. Když víte, co máte udělat a kdy, můžete se soustředit na své úkoly a efektivněji je splnit. To znamená, že budete mít více času na dosažení svých cílů.

  • Větší rovnováha mezi prací a osobním životem

Správný time management umožňuje efektivněji plánovat pracovní povinnosti a zároveň si rezervovat čas pro odpočinek, rodinu a zájmy. Tím se zlepšuje celková rovnováha mezi pracovním a osobním životem.

  • Lepší kvalita práce

Kvalita práce může vzrůst, protože máte dostatek času na pečlivější plánování, provedení a revizi svých projektů. Nepřehlížíte důležité detaily a máte možnost věnovat se svým úkolům s větší péčí.

  • Posílení sebevědomí

Úspěšné plnění úkolů a dosahování cílů. Tím se zvyšuje sebevědomí, protože si uvědomujete svou schopnost efektivně řídit svůj čas a dosáhnout pozitivních výsledků.
Před začátkem září je skvělý čas na to, abyste si zlepšili svůj time management a vytvořili si základní návyky, které vám mohou přinést tyto a další výhody do životního stylu.

Najděte teď to, co vám v září usnadní organizaci

Zkuste si pro další období uvědomit, zafixovat a udržet návyky a posun v lepším plánování (self-time-managementu). Vyhněte se tomu nárazu, který často přináší měsíc září, „návrat“ do tzv. reality. Udržte si z letního provozu svoji vlastní, pozitivní realitu: to znamená, neplýtvání svým časem, zdravé a přínosné zvyky.

Velmi často se totiž ve své praxi setkávám s tím, že lidé poté, co se během léta s chutí zdravě stravovali a s elánem přidali na aktivním pohybu, upadnou s nástupem podzimu a „všedních povinností“ opět do tzv. starých kolejí. Takže často zase odloží svá předsevzetí a hlavně vnímavost k svému tělu někam do kouta. Znovu místo kvalitního jídelníčku a pravidelného pohybu kompenzují pracovní nápor nadmírou kávy, rychlých energetických dobrot, přebíjením stresu sociálními sítěmi či televizí a tak dále. To není kritika, naprosto ten kontrast naladění se na letní svobodu v kontrastu s podzimním vytížením chápu!

Nenechte letní energii ze dne na den vyvanout!

Ale to nejlepší, co pro sebe (a v důsledku i pro svou pracovní výkonnost!) můžete udělat, je: nezapomínat ani s koncem „prázdnin“ na sebe, na svoje potřeby, na pořádné zdravé jídlo, na svůj odpočinek a na (třeba jen jemný) denní aktivní pohyb.

Plánování

Odhalte svoje požírače času!

Podle aktuálních studií tráví lidé obrovskou sumu svého volného času následujícími věcmi: sledováním televize, seriálů, brouzdáním po internetu a „aktivitami“ na sociálních sítích. Je až neuvěřitelné, kolik času a kapacity tak doslova mizí mezi prsty.

Možná si říkáte, že tohle není váš případ. Možná opravdu není. Velmi často si ale tohoto jevu lidí ani nevšimnou, je to nenápadný, zdánlivě neškodný lupič času, denní pohodlný únik a stereotyp. Anebo vám osobně „krade“ čas (či energii) něco jiného – zkuste si si prostě na sebe najít chvilku a odhalit ho pro vás individuálně. Nezlobte se kvůli tomu na sebe, jen se na to zaměřte a zkuste si v tom třeba zbytečně ztráceném prostoru najít rezervu pro něco jiného a lepšího, něco, co vás posune blíž k uskutečnění vašich přání či „jenom“ (!) k zdravějšímu dennímu režimu. Setrváním ve starých zlozvycích nic nového nezískáte!

Usnadněte si život – aneb vaše plánovače aktivit

Funkčním nástrojem jsou jednoduchá zaplánování si konkrétních aktivit „pro sebe“. Tak, jako si zodpovědně a konkrétně plánujete pracovní schůzky, stejně tak si do diáře naplánujte věci „pro sebe“.

1. Stanovte si konkrétní den v týdnu, který věnujete sportu (či zkrátka aktivnímu pohybu, může to být pro začátek klidně i svižnější procházka). Udělejte to hned: důležité je začít.

2. Další dobrý krok se týká jídelníčku: zamyslete se a stanovte si jasný a pravidelný den, v jehož rámci se budete věnovat přípravě v oblasti jídla (jednoduše: například pátek = zhruba si naplánuji jídelníček a soustředím se na jeho nákup či objednávku).

Jak se říká, štěstí přeje připraveným. A trocha plánování přinese zásadní efekt. Neomezujte tedy plánování jen na své pracovní povinnosti nebo úkony, které věnujete jiným lidem, ale prostě jděte do základu: zaměřte se na časté slabiny, které vám třeba zbytečně znesnadňují zdravější stravovací režim (typicky, přijdeme unavení z práce, v lednici není nic moc zdravého a my jsme rádi, že se něčím „zaplácneme“). Věřte mi, že stačí poměrně drobný, nenáročný plánovací vklad, investice do vaší bezprostřední budoucnosti, a efekt bude hmatatelný. Cílem není přeorganizovanost, cílem je naopak ZJEDNODUŠENÍ, úspora energie.

Ve své praxi nabízím jako inspiraci například vzorový nákupní seznam potravin – nestane se vám s ním, že byste doma neměli, z čeho si vytvořit nutričně kvalitní jídlo…stáhnout si ho můžete z úvodní strany webu .

Pointa je: nenechte se zaskočit nástupem podzimu.

Užívejte si léta, ještě ho máme plnou náruč, ale už si dopředu a v klidu zkuste definovat a nastavovat postřehy, pozitivní zkušenosti a rituály i pro období nadcházející. Nečekejte, až přijde pracovně nabitější období, lehké podzimní plískanice nebo mrzuté prodloužení ranního šera. Řekněte si sami pro sebe, co jsou vaše priority, co vám dělá dobře, v čem chcete i po dovolených a po letních měsících pokračovat. Jakkoli je přirozené podléhat do určité míry sezónním rytmům (najít harmonii mezi svou energií a ročními obdobími v přírodě), byla by škoda upínat se „jen“ na několik týdnů tepla a volna. Jakmile totiž objevíte, jaké to je, cítit se ve svém těle a mysli opravu dobře, budete se tak chtít cítit PO CELÝ ROK.

(Každý člověk je jiný, každý člověk také řeší jinou konkrétní životní situaci a podmínky. Právě proto ve své práci hledám společně se svými klienty to, co je jádrem problému a především jádrem zlepšení právě u nich, v jejich individuální pozici. Ať už tedy řešíte téma fyzické kondice, energie či váhy, anebo širší otázky životní spokojenosti a rozvoje, jsem na příjmu – stačí se nezávazně ozvat … a zjistit, zda a jak bych vám mohla pomoci.)