Podzim je tady, a s ním přichází chladnější počasí a kratší dny. Mnozí z nás se v této době roku mohou cítit méně motivovaní k tomu, aby se věnovali sportu a aktivitám venku. Ale právě teď je důležité zachovat motivaci a disciplínu, abychom udrželi svou fyzickou a duševní pohodu. Zde je několik tipů, jak začlenit sport do podzimního harmonogramu a udržet ho.

Najděte aktivitu, kterou budete opravdu milovat!

Prvním krokem k udržení motivace je najít sportovní aktivitu, která vás baví. Může to být například rychlá chůze, běhání, cyklistika, plavání, taneční lekce nebo jakákoli jiná aktivita, která vám pomůže se na chvilku odpojit a naopak napojit na sebe a svoje tělo. Když se budete věnovat něčemu, co vás baví, bude mnohem snazší to nezabalit, ale vydržet.

Neporovnávejte se, posouvejte se

Mnoho lidí dělá chybu tím, že se příliš porovnává s ostatními. Vlastně i sami se sebou (když tenkát dělali tento sport, tak jim to šlo líp, ale dneskaa…tudum, tudum). Buďte si vědomi, že každý začíná z jiného místa, a zaměřte se na svůj vlastní pokrok od teď. Místo porovnávání se s ostatními si dejte pozor na to, jak se každým tréninkem zlepšujete a posouváte se blíže ke svým cílům.

Na čem to poznáte? Třeba, že uděláte větší počet cviků, vydržíte delší dobu posilovat, už se nezadýcháte, vyjdete schody bez problémů nebo to pocítíte na tom, že zvládnete mnohem lépe stres a úkoly běžných dní.

Stanovte si reálný cíl

Stanovení si realistických cílů je klíčové pro udržení motivace. Nezakládejte své cíle na nerealistických očekávání. Místo toho si stanovte malé, dosažitelné cíle, které budete schopni postupně dosáhnout za týden nebo měsíc. Každý dosažený cíl bude motivací k dalšímu úsilí.

Měsíční příklad jedna: pokud začínáte od nuly a nejste běžci, tak si můžete nastavit cíl v zlepšení vzdálenosti – postupně 1 km, následně 2 km a na konci měsíce si v kuse uběhněte 3 km.

Měsíční příklad dvě: v množství sportů to může znamenat například cíl v podobě počtu neboli četnosti, kolikrát půjdete za daný měsíc třeba plavat a to aniž byste si specifikovali, jak dlouho a kolik bazénu uplavete.

Měsíční příklad tři: zaměřit se můžete také na navyšování času, které chcete dané aktivitě věnovat. Třeba se z 15 minut na rotopedu můžete ke konci měsíce dostat na 45 minut. Uvidíte, že vám váš posun udělá radost.  

Najděte si parťáka nebo skupinu

Cvičení s partnerem nebo ve skupině může být zábavné a motivující. Hledání sportovního partnera nebo zapsání se na konkrétní lekci, která se věnuje vašemu oblíbenému sportu, vás více donutí dodržovat co jste si naplánovali. Společnost a vzájemná podpora mohou být klíčovými faktory k udržení motivace.

Tip: na nic nečekejte a domluvte se s kamarádem na společném pohybu nebo se ještě dneska zapište na jakékoliv cvičení, které vás láká.

Přizpůsobte se měnícímu se počasí

S příchodem podzimu může být obtížné se přesunout ven, pokud je venku chladno a deštivo. Mějte však na paměti, že existuje mnoho sportů, které můžete provozovat uvnitř, například cvičení ve fitness centru, jóga ve studiu nebo plavání v krytém bazénu. Pokud se vám nechce ven, zkuste něco nového v teplejším prostředí.

Pro statečné: jakmile se rozhodnete sportovat venku i za nepřízně počasí, tak nejen, že budete zlepšovat svůj imunitní systém, ale taky posilovat svoji vůli. Jděte třeba do Decathlonu a nakupte si nové sportovní oblečení na podzim. Odpadnou výmluvy, že na to nejste vybaveni a naopak vás třeba potěší, že vyzkoušíte nové věci, kterými jste vybaveni. 

Vyzkoušejte novou osobní výzvu!

Najděte svou novou metu, která vás mentálně i fyzicky dostane na novou úroveň. Například si můžete stanovit cíl běžet podzimní maraton nebo se zapojit do tréninkového programu na zlepšení síly a výdrže. Nové výzvy vás mohou motivovat a udržet vás na cestě k dosažení vašich fitness cílů.

Dokud nevyzkoušíte nevíte: hodně lidí dokáže mluvit o tom, proč zrovna oni na to nemají, aniž by nějakou výzvu někdy zkusili. Zkuste šetřit svou energií a raději se zkuste nejprve překonat, kde si na vlastní kůži ověříte, jestli to dokážete, jestli vás to baví a jestli vám to něco dalo. Ve většině případech zjistíte, že to není tak těžké, jak vám tvrdí váš mozek.

Nezapomeňte na odměny

Nakonec pamatujte na odměny za své úspěchy. Po každém úspěšně dokončeném cvičení si udělejte čas na odpočinek a odměňte se něčím, co máte rádi. Odměny mohou posilovat vaši motivaci a těšení se na ně může být dalším důvodem, proč se držet disciplíny.

Nešetřete na dárcích pro sebe: napište si, co si koupíte za měsíc, když zvládnete své první vynaložené úsilí ke změně. A pořádně se rozmazlete.

A jaký je vlastně vliv sportu na vaše zdraví?

Studie ukazují, že pravidelné cvičení má pozitivní vliv na naši duševní pohodu. Během sportování se uvolňují endorfiny, tzv. „šťastné hormony,“ což může zlepšit náladu a snížit stres a úzkost. Navíc, sport může pomoci při hubnutí a udržování zdravé hmotnosti, což má pozitivní dopad na naše sebevědomí.

Studie také zjistily, že pravidelná fyzická aktivita zvyšuje naši životní sílu a energii. Máme více fyzického výdrže a můžeme lépe zvládat každodenní výzvy. Takže pokud hledáte důvody, proč začlenit sport do svého podzimního harmonogramu, tak vaše duševní zdraví zajásá.

Jaké venkovní sporty využívat na podzim?

Sport

Pokud hledáte sportovní aktivity, které nevyžadují velké finanční investice, můžete zvážit běh, chůzi nebo jízdu na kole. Tyto aktivity jsou bezplatné a můžete je provozovat venku, což vám umožní kochat se krásou naší podzimní přírody.

Hledáte pro sebe výzvu?

Skoro každý měsíc spojuji chodce a běžce do mé výzvy #hrapodlekristyny 101 km za 30 dní. Stačí se k nám přidat, vše je zdarma. Stáhněte si Nike appku a přidejte si mě do přátel (Kristyna Bacova). Na svém instagramu vás upozorním dostatečně dopředu, kdy začínáme. Přijmutí této jednoduché výzvy, vám jen může něco dát. Můžete překonat sami sebe v počtu km za měsíc, být častěji venku než doma, posílit svou sebedůvěru, podpořit disciplnínu, zlepšit kondici a své zdraví.

Závěrečná myšlenka

Zachování motivace a disciplíny v podzimním období může být výzvou, ale s pravidelným cvičením a správným přístupem je to možné. Najděte sport nebo aktivitu, kterou si užijete, stanovte si realistické cíle a hledejte motivaci ve svých vlastních úspěších. S podzimem můžete přijít s novými výzvami a těšit se na odměny za svou tvrdou práci. A nezapomeňte, že pravidelná fyzická aktivita má pozitivní vliv na duševní pohodu, hubnutí a životní sílu. Takže běžte ven a začněte sportovat ještě dnes! Kristýna

Přejete si žít aktivně a zdravě?

Udělejte první krok ke své transformaci a svůj posun ucítíte už za pár týdnů.

NAPIŠTE MI S ČÍM VÁM MOHU POMOCI